Loading...
 Start Page
Τι είναι η Ημικρανία;
Κλίκ για μεγέθυνση
Παρασκευή 23 Δεκ 2016

Α.OΡΙΣΜΟΣ – ΕΝΝΟΙΑ:

Με τον όρο ημικρανία αναφερόμαστε σε μια επεισοδιακή διαταραχή στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται μια σοβαρή κεφαλαλγία, η οποία  συνήθως συνοδεύεται από ευαισθησία στο φως και τους ήχους, ναυτία και τάση προς έμετο.

Πρόκειται για τη 2η πιο συχνή πρωτοπαθή κεφαλαλγία - μετά από αυτή της κεφαλαλγίας τάσεως -  και αφορά στο 12% του γενικού πληθυσμού.
Είναι σαφώς πιο συχνή στις γυναίκες (17% έναντι 6% των ανδρών) και προσβάλει κυρίως άτομα 30-39 ετών.

Β. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ:

Στην παθοφυσιολογία της ημικρανίας φαίνεται να υπεισέρχονται διάφοροι παράγοντες και κατά καιρούς έχουν αναφερθεί ποίκιλες θεωρίες αναμεσά στις οποίες είναι οι εξής:

• Ο ρόλος των μεταλλοπρωτεινασών
• Η φλοιική καταστολή κατά Leao
• Το τριδυμοαγγειακό σύστημα
• Ο ρόλος του calcitonin gene-related πεπτιδίου (CGRP)
• Η αγγειακή θεωρία με τη μορφή του αγγειόσπασμου
• Η ιστική υποξία
• Η θεωρία του «ημικρανικού κέντρου» στη δομή του στελέχους
• Η οδός της Ντοπαμίνης
• Ο ρόλος της Σεροτονίνης και του Μαγνησίου

Γενικότερα, η επικρατούσα αντίληψη θέλει τον εγκέφαλο των ανθρώπων με ημικρανία να είναι  πιο «ευαίσθητος» σε κάποια εξωτερικά ερεθίσματα.
Έτσι, ένα ερέθισμα που σε κάποιον άνθρωπο χωρίς ημικρανία δεν θα προκαλούσε καμία αντίδραση, σε έναν άνθρωπο που πάσχει από ημικρανία  μπορεί να προκαλέσει μία έντονη κρίση ημικρανίας

Γ.ΣΤΑΔΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ:

Μια τυπική κρίση ημικρανίας συνήθως συνίσταται από τα τέσσερα εξής στάδια:

• Πρόδρομα συμπτώματα : το 60% των ασθενών εμφανίζουν 24-48 ώρες πριν την εμφάνιση της κεφαλαλγίας «θετικά» ή «αρνητικά» συμπτώματα όπως ευφορία, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, βουλιμία, δυσκοιλιότητα κ.α.

• Ημικρανική αύρα: το 25% των ασθενών βιώνει ένα ή περισσότερα νευρολογικά συμπτώματα, επίσης «θετικά» ή «αρνητικά»

Παραδείγματα θετικών συμπτωμάτων είναι: οπτικά (φωτεινές γραμμές, σχήματα κ.α.), ακουστικά (θόρυβοι ή ακόμα και μουσική), αισθητικά (καυσαλγίες, πόνος, παραισθησίες) ή ακόμα και κινητικά (τινάγματα ή και ρυθμικές κινήσεις κυρίως των άκρων).

Παραδείγματα αρνητικών συμπτωμάτων είναι : απώλεια όρασης, ακοής, αισθητικότητας, ακόμα και της ικανότητας να κινήσει ο ασθενής ένα άκρο.

Τα ως άνω συμπτώματα έχουν το χαρακτηριστικό ότι τυπικά διαρκούν λιγότερο από μια ώρα, έχουν σταδιακή εξέλιξη και συνήθως προηγούνται της κεφαλαλγίας - αν και σε αρκετές περιπτώσεις η κεφαλαλγία συνοδεύει την αύρα.

• Ημικρανική Κεφαλαλγία: Συνήθως - όχι πάντοτε, πρόκειται για ετερόπλευρη κεφαλαλγία, με σφύζοντα χαρακτήρα που συνοδεύεται σε άλλοτε άλλο βαθμό από φωτοφοβία και ηχοφοβία, επιδεινώνεται με τις κινήσεις τις κεφάλης και διαρκεί περισσότερο από 4 ώρες.

• Post-ημικρανία φάση: ο ασθενής αισθάνεται εξάντληση ή και σπάνια ευφορία.

Δ.ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΤΑΣΗΣ :

Πλήθος παραγόντων μπορεί να πυροδοτήσει μια ημικρανική κρίση. Τέτοιοι είναι : άγχος, έμμηνος ρύση, οπτικά ερεθίσματα, αλλαγές του καιρού, κατανάλωση νιτρωδών και νιτρικών αλάτων, κρασί, έλλειψη ύπνου , ασπαρτάμη, σοκολάτα κ.α.

Χρήσιμος βοηθός στο αναγνωρίσουμε τους παράγοντες αυτούς είναι το ημερολόγιο κεφαλαλγίας που κάθε ημικρανικός ασθενής πρέπει να τηρεί.

Ε. ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ:

Η διάγνωση της Ημικρανίας γίνεται με βάση την 3η αναθεώρηση των κριτηρίων από την International Classification of Headache Disorders που έγινε το 2013. Αυτή απαιτεί τουλάχιστον 5 επεισόδια που χαρακτηρίζονται από :

• Διάρκεια κεφαλαλγίας 4-72 ώρες
• Η κεφαλαλγία να έχει τουλάχιστον 2 από τα ακόλουθα : Ετερόπλευρη εντόπιση, σφύζοντα χαρακτήρα, μετρίου ή σοβαρού βαθμού , επιδείνωση με τις κινήσεις (πχ βάδιση , γυμναστική κ.α.)
• Η κεφαλαλγία να συνοδεύεται από ναυτία ή έμετο , φωτοφοβία και ηχοφοβία

Συνήθως η διάγνωση της Ημικρανίας γίνεται εύκολα σε επίπεδο ιατρείου με βάση το ατομικό και κληρονομικό ιστορικό, την κλινική εξέταση και τον εργαστηριακό έλεγχο.

Σημειούται ότι ο απεικονιστικός έλεγχος με Αξονική ή Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων  δεν είναι απαραίτητος και θα πρέπει να ζητείται μόνο σε αναζήτηση άλλων αιτιών δευτεροπαθούς κεφαλαλγίας

ΣΤ. ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ:

Η θεραπεία της Ημικρανίας χωρίζεται αδρά στην «αναχαιτιστική» και στην «προφυλακτική».
Στη μεν πρώτη χρησιμοποιούμε απλά αναλγητικά (παρακεταμόλη) , αντιφλεγμονώδη (ιβουπροφένη, νιμεσουλίδη, δικλοφαινάκη κ.α.) , τριπτάνες (ειδικά φάρμακα που ανήκουν στους αγωνιστές υποδοχέων σεροτονίνης 5-HT1β/1D) ,αντιεμετικά ή σπανιότερα διυδροεργοταμίνη. Τα ως άνω σκευάσματα είναι πιο αποτελεσματικά όταν χορηγούνται νωρίς, στην έναρξη της κεφαλαλγίας.

Η «προφυλακτική» θεραπεία της ημικρανίας έχει θέση όταν αντιμετωπίζουμε περιστατικά χρόνιας ημικρανίας (κεφαλαλγία για περισσότερες από 15 ημέρες το μήνα), όταν η κεφαλαλγία προκαλεί σημαντική αναπηρία στον ασθενή, όταν υπάρχει αντένδειξη για τη λήψη σκευασμάτων όπως αντιφλεγμονώδη κτλ., όταν υπάρχει ιστορικό κατάχρησης αναλγητικών και όταν αποτύχουν τα φάρμακα της «αναχαιτιστικής» θεραπείας.

Για την προφυλακτική θεραπεία της ημικρανίας είναι διαθέσιμο ένα μεγάλο οπλοστάσιο σκευασμάτων όπως :
β-blockers (μετοπρολόλη, προπρανολόλη, τιμολόλη)
Αναστολείς διαύλων Ca++ (φλουναραζίνη)
Αντικαταθλιπτικά (αμιτριπτυλίνη, βενλαφαξίνη)
Αντιεπιληπτικά (βαλπροϊκό οξύ , τοπιραμάτη)
Η βουτιλινική τοξίνη (το γνωστό μας Botox)

Ήδη δοκιμάζεται η νέα γενιά αντι-ημικρανικών σκευασμάτων όπως είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν στο CGRP γονίδιο και θα είναι απολύτως εξειδικευμένα στην ημικρανία, η κυκλοφορία των οποίων στην Ελλάδα τοποθετείται εντός του 2018.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει σε εξειδικευμένες ιατρικές συσκευές - νευροδιεγέρτες (εξωτερικές ή εμφυτευόμενες συσκευές που διεγείρουν ηλεκτρικά ή ηλεκτρομαγνητικά νευρώνες του εγκεφάλου)

Στη χώρα μας ήδη κυκλοφορεί η συσκευή Cefaly (εξωτερικός νευροδιεγέρτης που στοχεύει στο Τρίδυμο νεύρο) ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μπορεί κάποιος να αναζητήσει προϊόντα όπως το  Gommacore (ηλεκτρικός διεγέρτης του Πνευμονογαστρικού νεύρου) ή το Pulsante System (διεγέρτης του Σφηνουπερώιου γαγγλίου)

Συμπερασματικά, η ημικρανία αποτελεί το νευρολογικό
νόσημα που επιφέρει τις περισσότερες ημέρες αναπηρίας το χρόνο.
Το οπλοστάσιο για να την αντιμετωπίσουμε έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και ο νευρολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει στο να μειώσετε τόσο τον αριθμό όσο και την ένταση των επεισοδίων

λογότυπο που απεικονίζει έναν εγκέφαλο

Κλείστε το ραντεβού σας

Διεύθυνση: Αντωνοπούλου 4, Καλαμάτα, 24133, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Τηλέφωνο: 27210 21000
Κινητό: 69 75 75 75 75

εικονίδιο σύνδεσης στο facebook  εικονίδιο σύνδεσης στο google plusεικονίδιο πιστοποίησης προσβασιμότητας AMEA

Login / Sitemap

© Copyright 2017 - 2023 ΕΙΔΙΚΟΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ